Adından da anlaşılacağı üzere, çelik profillerin birleştirilerek çatı iskeleti oluşturulmasına, sonra da arası panellerle kaplanarak binanın üstüne yerleştirilmesine çelik çatı uygulaması denir. Çelik malzemeler, her ne kadar dayanıklı ve hafif malzemeler olsalar da binaların çatısı için bir nebze daha ağır maddelerdir. Bu yüzden, küçük ve iskeleti dayanıksız binalarda çelik konstrüksiyon çatılara yer verilmez. Çelik konstrüksiyon fabrika, geniş ve yüksekliği büyük depolar, sağlam betonarme binaların tavanında ise rahatlıkla çelik çatı yapımı uygulanabilir.
Dışarıda gördüğümüz birçok bina, endüstriyel yapılar, fabrikalar, depolar ve apartmanlar aslında çelik çatı kullanılarak tasarlanmıştır. Bu yapılar kiremit, tahta veya diğer can güvenliğinizi tehlikeye atacak olan malzemelerden tamamen farklıdır. Doğal afetler, rüzgar, kar, yağmur, fırtına gibi durumlarda su sızdırmaz, hafif, tutuşmayan, yanmayan, parlamayan, paslanmayan ve uzun yıllar içiniz rahat bir şekilde kullanabileceğiniz özelliklere sahiptir.
Çatı sistemlerinde kiriş gibi çubuk elemanların kullanıldığı diğer bir çatı sistemleri oturtma çatılardır. Genellikle beton tabliye üzerine sık aralıklı dikmeler ile mesnetlenen, tek, çift yöne eğimli veya zarf şeklinde çok yöne eğimli çatılarda, çatı arası alanın kullanılmasının önemsenmediği durumlarda kullanılır. Özellikle konut sektöründe, düşük dayanımlı ahşap karkaslı çatıların yerine kullanılabilen iyi bir alternatiftir.