Çelik Kirişli Çatı Sistemleri

Çelik Kirişli Çatı Sistemleri

Çelik Kirişli Çatı Sistemleri

Adından da anlaşılacağı üzere, çelik profillerin birleştirilerek çatı iskeleti oluşturulmasına, sonra da arası panellerle kaplanarak binanın üstüne yerleştirilmesine çelik çatı uygulaması denir.  Çelik malzemeler, her ne kadar dayanıklı ve hafif malzemeler olsalar da binaların çatısı için bir nebze daha ağır maddelerdir. Bu yüzden, küçük ve iskeleti dayanıksız binalarda çelik konstrüksiyon çatılara yer verilmez. Çelik konstrüksiyon fabrika, geniş ve yüksekliği büyük depolar, sağlam betonarme binaların tavanında ise rahatlıkla çelik çatı yapımı uygulanabilir.

Dışarıda gördüğümüz birçok bina, endüstriyel yapılar, fabrikalar, depolar ve apartmanlar aslında çelik çatı kullanılarak tasarlanmıştır. Bu yapılar kiremit, tahta veya diğer can güvenliğinizi tehlikeye atacak olan malzemelerden tamamen farklıdır. Doğal afetler, rüzgar, kar, yağmur, fırtına gibi durumlarda su sızdırmaz, hafif, tutuşmayan, yanmayan, parlamayan, paslanmayan ve uzun yıllar içiniz rahat bir şekilde kullanabileceğiniz özelliklere sahiptir.

Çelik kirişlerin genellikle monolotik bağlantılar ile kolon ve mahya bağlantılarının yapıldığı, değişken kesit formları ile çok geniş açıklıkların geçilmesinin mümkün olduğu, klasik çatı makası sistemlerine alternatif olan sistemlerdir. Çatı eğiminin bina içerisinde kullanılabilir yüksekliğe dahil olması, özellikle petek kiriş / castello ismiyle bilinen uygulamalar ile estetik ve oldukça rijit kesitler elde edilebiliyor olması, değişken aşık aralıklarının kullanılmasının mümkün olması ve deprem yüklerinde gerektiğinde moment alan bir eleman olarak teşkil edilebilmeleri sistemin önemli özellikleridir.